Ca și în cazul altor glande, prostata are, de asemenea, sarcina de a produce și secreta substanțe utile pentru organism. Cel mai important, în acest caz, este lichidul prostatic: un fluid care asigură o bună mobilitate a spermatozoizilor și, în același timp, facilitează supraviețuirea lor. Din păcate, totuși, glanda prostatică se poate îmbolnăvi. Statistic, persoanele cu vârsta peste 50 de ani sunt cele mai expuse riscului, dar este important să protejăm sănătatea acestui organ prețios de la o vârstă fragedă. Dacă monitorizarea constantă, realizată printr-o serie de analize periodice, este cu siguranță recomandată, există mai multe remedii naturale pentru prostată, începând de la adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat.
Diverse cercetări au evidențiat modul în care o dietă nu foarte atentă, precum și un stil de viață sedentar, nu pot afecta puțin debutul principalelor boli prostatice. Dar care sunt cele mai răspândite? Bolile care afecteaza cel mai frecvent prostata sunt: prostatita, IPP (hipertrofia benigna a prostatei) si cancerul.
Foarte important, în timp ce prostatita tinde să apară mai mult sau mai puțin la fel de probabil la subiecții tineri și vârstnici, celelalte două probleme au o incidență din ce în ce mai mare odată cu creșterea vârstei.
O dietă echilibrată
Cei care sunt forțați să trăiască cu probleme la nivelul prostatei și intenționează să-și schimbe obiceiurile alimentare, trebuie în primul rând să încerce să purifice și să detoxifice organismul, cu scopul de a minimiza inflamația.
Studiile efectuate în Suedia, de exemplu, au arătat o corelație alarmantă între consumul de lapte (și derivații săi) și cancerul de prostată. Un aport excesiv de calciu s-ar reflecta, de fapt, într-o reducere a nivelului de vitamina D.
Chiar și înlocuirea laptelui de vacă cu lapte de soia, totuși, nu pare a fi o soluție optimă. Leguminoasele în cauză (precum și produsele derivate din acestea) au un conținut ridicat de izoflavone, hormoni care, prin caracteristici, sunt apropiați de estrogen. Se pare că, pe lângă promovarea apariției bolilor de prostată, aceste substanțe pot provoca chiar impotență.
Există și alte alimente care, pe termen lung, riscă să provoace inflamații: cârnați, carne grasă, fructe de mare și crustacee, condimente precum chili, cafea, ciocolată și toate băuturile spirtoase.
Pe de altă parte, este util, printre remedii naturale pentru prostata, plumb de multe ori legume de masă bogate în vitamina A (morcovi, broccoli, spanac, caise și); vitamina C (ardei, conopidă, kiwi și coacăze negre), vitamina E (în ulei de măsline și în uleiuri vegetale, în general).
La fel de esențială este hidratarea, în special pentru cei care sunt frecvent afectați de infecții urinare. Un cuplu de litri de apă zilnic, împărțit în mod regulat pe parcursul zilei, sunt o piatră de încercare pentru persoanele care caută remedii naturale pentru sănătatea prostatei.
Activitate fizică regulată
Fără a aduce atingere celor scrise până acum, pentru a spori beneficiile unei diete sănătoase, trebuie să găsiți o modalitate de a reduce stresul. Există o mulțime de studii științifice care conectează fără echivoc stresul și extinderea prostatei.
Jocul sportiv este cel mai bun mod de a relaxa mintea și corpul. Yoga și alte activități fizice nu numai că reușesc să prevină problemele de obezitate, dar sunt, de asemenea, capabile să reechilibreze hormonii. Acestea fac sistemul imunitar mai puternic și promovează circulația sângelui cu beneficii evidente la nivel pelvian. Dar nu este obligatoriu să mergeți la sală sau la piscină pentru a vă bucura de îmbunătățiri sensibile. O simplă plimbare de 30 de minute, repetată cel puțin 5 zile din 7, este în sine printre remediile naturale pentru sănătatea prostatei.
Ferește-te de biciclete în schimb. Practicând acest sport cu intensitate, riscați să suferiți microtraume perineale care, dacă sunt neglijate, ar putea da naștere unor procese inflamatorii.
Suplimente pentru o aprovizionare corectă cu micronutrienți
Am vorbit deja despre importanța vitaminelor, adesea și cu bucurie citate printre cele mai bune remedii naturale pentru sănătatea prostatei. Dacă introducerea acestor micronutrienți prin nutriție nu este suficientă, suplimentele pot oferi un sprijin adecvat.
La fel de utile sunt mineralele, prezente în special în fructe și legume. Cu toate acestea, unii oameni, după ani de mâncare într-un mod care este departe de a fi sănătoși, le este greu să-și schimbe obiceiurile la masă. În aceste cazuri, suplimentele ajută la luarea cât mai mult posibil. Printre minerale ar trebui menționate seleniu și zinc. Primul, conținut în fructe uscate( nuci în primul rând), carne și ouă, oferă o contribuție indiferentă la sistemul imunitar, reducând în același timp riscurile de cancer. Zincul, pe de altă parte, tinde să scadă la pacienții care dezvoltă probleme de prostată, la persoanele stresate și la cei care urmează o dietă neechilibrată. Cele mai multe suplimente conțin urzică și ulei de pește, cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce inflamația.
În cele din urmă, suplimentele care au titrat extracte de afine și Serenoa pot fi utile. O viață sexuală activă printre cele mai eficiente (și plăcute) remedii naturale pentru prostată). Nu sunt puțini oameni care, îngrijorați de posibila inflamație a acestei glande, tind să reducă activitatea sexuală. De fapt, o viață sexuală activă în mod regulat este, de asemenea, benefică din acest punct de vedere. Mai multe statistici au arătat, de fapt, o incidență mai mare a problemelor legate de prostată în rândul bărbaților necăsătoriți de o anumită vârstă. Acest rezultat se datorează probabil unei abstinențe prelungite care, dând naștere la o stagnare a secrețiilor în glanda prostatică, ar putea duce la infecții seminale enervante.
De asemenea, nu se recomandă coitusul întrerupt, încă destul de răspândit astăzi ca metodă contraceptivă. Deși nu fac parte din remedii naturale pentru sănătatea prostatei, vizitele urologice sunt de o importanță crucială. La vârsta de 50 de ani, toți bărbații ar trebui să fie supuși unei vizite menite să confirme funcționarea perfectă a glandei.
Cei cu risc (adică cei care au avut deja cazuri în familie sau au dezvoltat probleme de acest tip cel puțin o dată) ar face mai bine să se activeze în avans. De obicei, puțin peste 40 de ani.
Medicii sugerează, de asemenea, să faceți testul PSA o dată pe an. Este o examinare extrem de rapidă care, printr-o simplă tragere de sânge, oferă informații utile despre starea de sănătate a prostatei.