Cum se reduce riscul de a face cancer de prostată la bărbați

0
474
Cum se reduce riscul de a face cancer de prostată la bărbați

În 2018, Un total de 2.313 bărbați în vârstă de 15 ani și peste au murit de cancer de prostată în Suedia, reprezentând 55 de decese la 100.000 de bărbați. Au existat mai multe decese în grupele de vârstă mai mari comparativ cu grupele de vârstă mai tinere și în grupul cu un nivel pre-secundar de educație comparativ cu grupul cu un nivel post-secundar de educație. Bărbații născuți în restul Europei și în restul lumii au avut, de asemenea, mai multe decese în comparație cu bărbații născuți în Suedia.

Mortalitatea a scăzut în 2006-2018 în grupele de vârstă 45-64 de ani și 65-84 de ani, precum și în rândul bărbaților a născut în Suedia, restul țărilor Nordice și în restul Europei. În general, mortalitatea cauzată de cancerul de prostată a scăzut cu 26% pe parcursul perioadei. Mortalitatea prin cancer de prostată a variat de la județ la județ cu cel puțin 41 de decese și cel mult 80 de decese la 100,000 de bărbați în 2014/18 (media pe cinci ani).

Cancerul este astăzi a doua cauză principală de deces, atât în lume, unde se estimează că 17% din totalul deceselor se datorează cancerului, cât și în Suedia, unde se estimează că 26% din totalul deceselor se datorează cancerului. În Suedia, cel mai frecvent diagnostic de cancer în rândul bărbaților este cancerul de prostată și în rândul femeilor cancerul de sân. Cancerul de prostată reprezintă mai mult de 30% din totalul cancerului diagnosticat la bărbații din Suedia și 80% din toți bărbații care prezintă simptome ale cancerului de prostată au peste 70 de ani.

Cancerul de prostată este, de asemenea, cancerul care provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților din Suedia și al patrulea cel mai mare deces în rândul bărbaților din lume (1, 3). Ca urmare a sistemului de sănătate care începe să efectueze controale de prostată cu teste de sânge și analize ale PSA( antigen specific prostatei), numărul cazurilor diagnosticate de cancer de prostată a crescut de la mijlocul anilor 1990.

Nivelul educațional

Nivelul educaționalÎn 2018, mortalitatea cauzată de cancerul de prostată a fost cea mai mare în grupul cu niveluri de educație preșcolară, cu 149 de decese la 100.000 de bărbați în vârstă de 25 de ani și peste (Figura 2). Cea mai scăzută rată a mortalității a fost în grupul cu studii postliceale, cu 37 de decese la 100.000 de bărbați în vârstă de 25 de ani și peste. Cifra corespunzătoare din grupul de învățământ secundar superior a fost de 53 de decese la 100.000 de bărbați.

Diferența dintre grupul cu învățământ terțiar și grupul cu învățământ terțiar a fost semnificativă statistic, dar a scăzut atunci când vârsta, țara de naștere și județul au fost luate în considerare. Acest lucru se explică în mare măsură prin diferite grupe de vârstă din diferite grupuri, unde în grupul cu un nivel de învățământ preșcolar există o proporție mai mare decât în celelalte grupuri. A se vedea, de asemenea, cifrele standard de vârstă.

În perioada 2006-2018, mortalitatea cauzată de cancerul de prostată a scăzut în toate grupurile de învățământ (Figura 2). Aceste tendințe au fost semnificative statistic. Pentru bărbații cu vârsta de 45 de ani și peste, rata mortalității în grupul cu studii medii superioare a scăzut cu 19%, în grupul cu studii medii superioare cu 31% și în grupul cu studii medii superioare cu 36%. Diferența de mortalitate în cancerul de prostată între grupul cu niveluri de Învățământ post-secundar și pre-secundar a crescut în perioada respectivă.

Țara de naștere

Țara de naștereProstata poate fi foarte gravă atunci când nu sunteți conștient și capabil să o tratați anterior. Este foarte esențial să cunoaștem clasificarea circumstanțelor menționate și să cunoaștem în prealabil cauzele și cel mai simplu tratament posibil.

În rândul bărbaților născuți în Suedia și în restul Europei, numărul corespunzător a fost de 64 și, respectiv, 27 de decese la 100.000 de bărbați. Diferența dintre bărbații născuți în Suedia și în restul Europei și în restul lumii a fost semnificativă statistic și a persistat atunci când se ia în considerare vârsta, nivelul de educație și județul.

În perioada 2006-2018, a existat o scădere a mortalității cauzate de cancerul de prostată în rândul bărbaților din aproape toate regiunile de naștere (Figura 3). Riscul de mortalitate din cauza cancerului https://www.physiocare.ro/urotrin-un-instrument-care-imbunatateste-efectul-prostatei-masculine/ de prostată cu vârste cuprinse între 45 și mai mari a scăzut în rândul bărbaților născuți în Suedia și în restul țărilor nordice cu 25% în perioada respectivă.

Pentru bărbații născuți în restul Europei, mortalitatea a scăzut cu 44%. În rândul bărbaților născuți în afara Europei, nu a existat nicio schimbare semnificativă statistic. Nu a existat nicio schimbare clară a diferenței dintre persoanele născute în Suedia și în alte regiuni în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de prostată în perioada respectivă.

Metodă

MetodăDatele privind mortalitatea cauzată de cancerul de prostată sunt preluate de la Registrul Național de sănătate și bunăstare cauza decesului 2006-2018 și sunt prelucrate la Autoritatea de Sănătate Publică și se referă la cancerul de prostată (ICD-10 C61) ca cauză de deces în rândul bărbaților din populația de 15 ani și peste.

Există câteva persoane care au suferit un tratament de afirmare a sexului care au murit de cancer de prostată. Aceste persoane nu sunt incluse în analiza statistică din cauza dificultăților în efectuarea analizelor pe o bază de date prea mică. Tratamentul de afirmare a genului este un concept colectiv al diferitelor tratamente cu scopul de a adapta organismul la identitatea de gen.

Statisticile Descriptive sunt raportate ca numărul de decese, precum și numărul de decese la 100.000, bărbați în vârstă de 15 ani și peste. Nivelul de educație este raportat pentru bărbații cu vârsta de 25 de ani și peste, deoarece majoritatea oamenilor au avut atunci posibilitatea de a atinge un nivel mai ridicat de educație. Valorile standardizate de vârstă sunt disponibile în cifre pentru, nivelul de educație, țara de naștere și județul. Standardizarea vârstei este făcută pentru a ține cont de faptul că distribuția vârstei poate arăta diferit în diferite grupuri ale populației.

Pe lângă rezultatele descriptive, au fost efectuate analize statistice pentru a studia diferențele dintre grupuri în ultimul an, tendințele în timp în cadrul unui grup și diferențele de tendințe în timp între grupuri. Analizele statistice includ sexul, grupa de vârstă, nivelul educațional, țara de naștere în patru grupe și județe. Atunci când se analizează diferențele dintre grupuri în cadrul unui factor (de exemplu, alți factori sunt luați în considerare. Acest lucru este pentru a se asigura că diferențele de mortalitate constatate între ex. diferite grupuri de educație pot fi atribuite nivelului de educație și nu unul sau mai mulți dintre ceilalți factori.

Pentru județe, sunt raportate numai statistici descriptive. În analizele statistice, grupurile de referință sunt 45-64 ani, nivelul de învățământ postliceal, țara de naștere Suedia și Media județului Reich. Analizele statistice se fac pe vârste de 45 de ani și peste, deoarece în grupele de vârstă mai tinere există atât de puțini bărbați care mor din cauza cancerului de prostată încât limitează posibilitatea analizei.